
Yüz Işık Dolgusu
Ağustos 20, 2023
KOAH Balon Tedavisi
Şubat 19, 2024BOTOKS
Anti-aging uygulamalarının ilk basamağı olarak kabul edilen botoks, “clostridium botulinum” adlı bakteriden elde edilen botulinum toksininin cilt altına enjekte edilerek mimik kaslarına giden sinir iletisinin 4 ila 6 ay kadar kesilmesi, bloke edilmesi yoluyla gerçekleştirilen bir medikal estetik uygulamasıdır. İşleme adını veren ve bugün tıp alanında bilinen en güçlü nörotoksin olan botulinum sayesinde ciltteki kırışıklık ve çizgiler bir süreliğine giderilir; kişi genç, canlı ve estetik bir ifade kazanır. Orta yaş ve üzerinde, kadın-erkek pek çok insanın tek seansta gençleşmesini sağlayan botoks, estetik alanında özellikle yüz bölgesine; alın, kaş arası, kaz ayağı bölgesi ve dudak çevresine uygulanmakta ve oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Günümüzün en çok tercih edilen cilt gençleştirme uygulamalarından biri olan botoksun etkisi kişiden kişiye; yaşa, kas gücüne, mimik kullanımına, uygulanan bölgenin durumuna ve cilt yapısına göre değişiklik gösterir. Deri altına enjekte edilen toksin, etkisini zamanla kaybettiği için işlemin 4 ila 6 ayda bir tekrarlanması gerekir. Botoks, mimiklerini çok kullanan veya mimik kasları güçlü kişilerde yaklaşık 3 ay; mimiklerini az kullanan ve yüz kasları zayıf olan kişilerde 6 aya kadar etkisini sürdürebilir. Ayrıca düzenli olarak tekrarlandığında hedeflenen kaslarda belirgin bir zayıflama yarattığı için oluşabilecek muhtemel kırışıklıkları önler ve yüze henüz yerleşmemiş minik çizgilerin tamamen silinmesini sağlar. Botoks sanılanın aksine düzenli olarak uygulandığında etki süresi artan ve böylelikle daha uzun aralıklarla gerçekleştirilen bir işlemdir. Hatta belirli bir zaman sonra bazı noktalara yapılması gerekmeyebilir.
Uzun yıllardır tüm dünyada başta cilt gençleştirme, kırışıklık tedavisi (kaş arasında oluşan dikey çizgiler, alındaki yatay çizgiler, göz çevresindeki ve kazayağı bölgesindeki kırışıklıklar), boyun estetiği, kaş kaldırma, burun ucunun yükseltilmesi, çene hattının şekillendirilmesi (masseter botoks) ve fazla görünen diş etleri gibi estetik işlemlerde başarıyla kullanılmakta olan botoks, Sağlık Bakanlığı ve FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı; acısız, sağlıklı ve güvenli bir işlemdir. Yalnızca estetik alanında değil, sağlık alanında da aşırı terleme (koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı), diş sıkma, gıcırdatma ve migren tedavisinde kullanılmakta ve insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırmaktadır.
BOTOKS NASIL UYGULANIR?
Alanında uzman bir dermatolog tarafından, klinik ortamda gerçekleştirilmesi gereken botoks işleminde doktor öncelikle kişinin cilt, mimik, yüz yapısını inceler ve ihtiyaca göre hangi noktaya ne dozda bir uygulama gerektiğini belirler. Botoks yapılacak olan hedef noktalar, anestezik kremle uyuşturulur. Ardından botulinum toksini, belirlenen noktalara çok küçük mikro iğnelerle enjekte edilir. Son derece güvenli ve tümüyle acısız olan bu cilt gençleştirme uygulaması, kapsamına göre değişmekle birlikte genellikle 10-15 dakika içinde tamamlanır. Botoks, yapıldıktan 3-4 gün sonra etkisini göstermeye başlar ve uygulama alanı yaklaşık 10 gün içinde son şeklini alır. İlk uygulamadan 15 gün sonra toksin rötuşu yapılır.
BOTOKS UYGULAMASI SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Botoks sonrasında uygulamanın yapıldığı alanda çok hafif bir kabarıklık ve kızarıklık oluşabilir. Fakat bu durum kısa süre içinde (24-48 saatte) kendiliğinden geçer. Kişi botoks uygulaması sonrasında rahatlıkla gündelik yaşamına devam edebilir; işine ve sosyal hayatına dönebilir.
Kimler botoks yaptırabilir?
Botoks, nörolojik ve alerjik rahatsızlıkları olanlar dışında, yasal olarak 18 yaşından büyük olan herkese güvenle uygulanabilen bir işlemdir. Uygulama dozu kişinin ihtiyacına ve yaşına göre farklılık gösterebilir.
Botoks
- Seans Sayısı: 1 seans
- Operasyon Süresi: 20 Dakika
- Sonuçların Kalıcılığı: 3-6 Ay
- Hastanede Yatış: Yok
- Hassasiyet Süresi: 1 Saat
- Anestezi: Krem ile Anestezi
- İşe Dönme Süresi: Hemen